Friday, July 25, 2008

Selamat Tinggal Kawan..!

PERPISAHAN........DEMI PERPISAHAN.
Pas sorang-sorang kawan2 dah pi bersara.
Kisahnya gadis pingitan ni...(dolu dolu lah) ... Pada suatu pagi yang hening dengan menaiki bas dari TBR ke BD, bersamaan 3 Disember 1974....pertama kali saya menjejakkan kaki ke tangga pejabat Syarikat **** ** **, saya mula menjalankan tugas sebagai seorang pembantu kepada 'Company Secretary'. Sehingga kini, mungkin berkat kegigihan, keikhlasan dan ketekunan dalam segala usaha yang dilaksanakan demi tugas....setangga demi setangga jawatan penting dianugerahkan.
Selama itu jugalah berbagai peristiwa suka, duka, manis, masam dan entah apa2 lagi...terhadap diri sendiri dan kawan2 seperjuangan. Sejak kami masih anakdara/bujang pastu tu berboyfriend/bergirlfriend ... kemudian masing-masing menamatkan zaman bujang, pas sorang-sorang kawin. Tahun lagi satu....sorang-sorang amik cuti bersalin lak (yang pompuan) dan cuti kerna isteri bersalin (yang lelaki). Hari2 kami citer2 hal anak ini dan anak itu.....eh seronoknye tak terkata.
Bila anak2 dah besar, masing-masing menjemput lak nak kawinkan anakgadis dan anakbujang. Setahun kemudian menyambut pulak kehadiran cucu-cucu.
Dipendekkan citer ler (setelah senset mensed oleh penyunting) ...dari cun melecun sexi mexi..la ni dah mak aji badan temban membam (kata kak nita) A K H I R N Y A A A .............!!!!
Tup-tup lak ni kengkawan sume pergi meninggalkan pejabat ini dan juga kami2 yang masih tinggal (yg masih menunggu hari bersara kami lak).
Bagai baru sebulan lepas kami sekeluarga. Sedihnya hati, kengkawan yang sekapal dah beransur-ansur meninggalkan keluarga kami di Syarikat ini. Tahun ini saja sudah 3 orang kawan menamatkan perkhidmatan (bersara penuh).
Saya.....huhuhuhuhuh....wuuuh... (buruknya org tua nangis) sudah hampir harinya..... hanya beberapa bulaaan lagi. Tak dapat nak dibayangkan betapa sedihnya hati untuk meninggalkan sume kengkawan kat sini. Walaupun begitu, life must go on jugak kan .... cekalkan hati dan semangat untuk menghadapi hari2 depan. Dalam hati sentiasa berdoa moga2...hidupku akan tetap dirahmati selalu. Agar diriku dapat berbakti kepada orang2 yang tersayang. Dan bila lagi nak digunakan jasa baikku ini buat kengkawan yang mengenali diriku selagi 'nyawa dikandung badan' ....adooooiii ....... sayunya hatiku. Masa2 ni lah sensitifnya perasaan....!
Semangat tokma....tetap senyum...ceria!!!!