Thursday, August 14, 2008

Mari cuba masakan Melaka (siri 1)

ASAM PEDAS IKAN PARANG

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan parang (saiz sederhana)
digiling:
20 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sm kunyit hidup
1/2 sm belacan
1/2 sm halia

1/2 sudu teh halba } untuk menumis
2 batang serai
1/2 sm lengkuas
Minyak masak secukupnya
Garam ikut rasa dan serbuk perasa (kalau suka)
2 sudu besar asam jawa (asli berbiji)
4 helai daun limau purut

Cara Memasaknya:
1. Ikan parang disiang, dipotong 5/6 dan dicuci bersih.
2. Serai dan lengkuas ditumbuk kasar.
3. Panaskan minyak, tumis halba kemudian masukkan bahan2 yang digiling tadi sehingga garing.
4. Perahkan asam jawa dalam air secukupnya, bubuh garam, serbuk perasa biar kuah mendidih.
5. Masukkan ikan dan daun limau purut, kecilkan api dan biar mendidih perlahan2 lebih kurang 10 minit lagi.
6. Hidangkan dengan nasi panas dan ulam-ulam segar.
SELAMAT MENCUBA...tak cuba pun takpe lahh...!!!!!