Monday, August 11, 2008

Homework Tag from 'ter"chinta"'

1) Kali pertama naik kapalterbang
Masa tu saya pi Alor Setar nak jumpa ngan kawan (pompuan tau!) tahun 1986 (kalau tak silap). Kawan tu sekolah menengah sama-sama kat Melaka. Kami study dan discuss sama-sama. Lepas exam SPM..dia balik kampung, terus kerja Kerani kat Kerajaan Negeri sebab terpaksa tanggung keluarga (dia yang sulong), tak lepas cita-citanya nak belajar tinggi lagi. 'S' memang bijak...periksa penggal selalu dapat no. 1 atau 2, tapi dia kelas lain. Saya tak lah pandai sangat tapi tak sangka dia suka berkawan ngan saya, baik bangat ngan saya.

2) Kali pertama ke 'oversea'
Saya dan suami berjalan2 ke Medan, Indonesia. Serupa 'honeymoon' gitu tapi tahun bila tak ingat lak (dah lupa, masa tu anak masih sorang lagi). Pastu pergi Singapura ikut rombongan yang diatur oleh tempat kerja suami dengan bas persiaran...masa ni sangat2lah saya ingat sebab balik dari Singapura saya keguguran lagi. Ini kali ke2 keguguran...kali pertama kerana saya jatuh dalam bilik mandi.

3) Kali pertama duduk berjauhan dengan keluarga
Tahun 1970, saya belajar kat ITM Shah Alam, every weekends balik kampung, petang Jumaat je..naik bas sambung2 dari Shah Alam/Pudu KL/Seremban/Bandar Melaka/Tanjung Kling..baru sampai rumah kampung. Kurang-kurang pun jam 11.00 malam baru tercongok kat depan pintu. Ahad, saya ulang semula route naik bas dari Tanjung Kling ...... Shah Alam. Setiap minggu tak pernah missed. Letih tu memanglah letih tapi dah kehendak hati kan...ku turutkan jugak. Melainkan bila ada test atau exam...mengelasaulah sebab tak dapat balik macam cacing kepanasan.

4) Ingin melancong ke...!
Part ni yang seronok...hasrat nak keliling dunia...Europe tujuan utama, saya (mak aji ni) memang kaki jalan tak sedau diri (loghat orang melaka).

5) Eksesori kegemaran
Saya amat suka jamu mata ngan barang2 eksesori wanita....kadang2 bantu kawan2 klu beli eksesori. Kulit saya yang tak membenarkan saya pakai..nanti merah2, gatal dan melecetlah jadinya, pastu bila baik, kulit akan bertompok2 tanda hitam pulak. Saya cubalah salutkan diri dengan emas permata, lagi tak boleh, tak perlu tunggu lama 1 jam dah cukup, kulit saya dah mula merepuh. Dahlah tak cantik, kulit gelap bertompok-tompok lagi heeeh..memang hampehhh!!. Tentang handbag/kasut - namapun wanita berkerjaya kan! selalu pegi sorang2 survey2 kat Sogo, KLCC, Mid-Valley, JusCo (saya kan suka jalan2)...manalah tau kalau ada paten2 yang berkenan. Saya susah nak membeli..tapi kalau dah berkenan berapa harga pun saya beli dan saya akan gunakan sampai bertahun2 selagi tak jemu especially handbag. Kasut pun gitu...selagi tak rosak selagi tulah saya lanyak habis2. Haus tapak, gi tampal tayar dia, service sikit kiri kanan, seperti baru semula..belanja RM10, saya boleh pakai 3 bulan lagi. Hek eleh..bukan kedekut, tapi berjimat uuuu...!

6) Empat perkataan yang selalu disebut2
* Ya Allahhh!
* Itulah dia heh!
* Ohhhhh!
* Ye ke..!
* Ah ah!

7) Kalau ada duit *juta..juta...juta*
Kan dah kata tadi....cita-cita nak gi Europe....apa lagi pulunlah duit tu dulu. Pastu pergi kerjakan haji buat kali ke2, pi Umrah seberapa kali yang larat sebab tau2 jelah dah antik ni...kureng sikit kuatnya lutut tu. Hanya Allah yang mengetahui keupayaannya. Apa2 pun impian saya tetap beriadah sekeluarga kerana mereka2lah org2 yg paling saya sayangi.

8) Siapa yang akan di Tag..
Semua kengkawan yang saya kenal...dah kena tag, jadi selamatlah yang belum dan tak kenal lagi tuh!...!