Wednesday, September 3, 2008

Mari cuba masakan Melaka (siri 4)


KUIH BONGKONG

Bahan2nya:
500 gm tepung beras
2 biji kelapa - ambil santan pekat
3 1/2 liter air
1 1/2 sudu teh garam
3 ketul gula melaka dihiris halus
Daun pisang secukupnya

Cara memasaknya:

1. Panaskan air dalam bekas kukus kueh.
2. Gaul tepung beras dengan air hingga sebati dan dikacau di atas api yang kecil sehingga masak, masukkan garam dan santan.
3. Ambil 2 sudu besar tepung yang telah dimasak tadi dan leperkan di atas daun pisang yang telah dipotong empat persegi.
4. Taburkan gula melaka di atasnya dan dilipat daun secara bungkusan kuih bongkong.
5. Kukus semua hingga masak kira-kira 15 minit. Sedap dimakan ketika masih panas.

SELAMAT BERBUKA PUASA DENGAN KUIH BONGKONG ....... !!!!