Tuesday, August 19, 2008

Blog award for FRIENDS


Kepada kengkawan semua samada yang telah kenal, yang dah singgah, yang dah jumpa empat mata, yang dah jadi tamu rumah TOKMA...silalah singgah amik 'best friend award' ni..dengan ikhlasnya TokMa hadiahkan buat kengkawan semua...muaaahhh with my bigbigbig hug!!!.
ahmoi
akak
chinta
cikpuankesum
hanie
hertiny
iina
intanrosnitta
kak-awwa
kaklong
kaktiny (neighbour)
kamarhati
ladylikeme
NB
nurul
sepi
maksu
shais
shima
sitikhuzaima
suzi
tie
ummi
ungku nor
dan.......siapa2 ajelah yang nak kenal TOKMA.

Mari cuba masakan Melaka (siri 3)

URAP DAUN PEGAGA

Bahan-bahan:

Ditumbuk halus:
600 gm daun pegaga
150 gm udang kering
5 biji cili hidup merah

10 biji bawang merah ] dihiris nipis
2 sudu besar asam jawa adabi
1 biji kelapa (dibuat kerisik)
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Memasaknya:
1. Bersihkan daun pegaga dan toskan airnya kemudian dihiris kasar.
2. Isikan pegaga dalam mangkuk dan masukkan bahan tumbuk.
3. Masukkan asam jawa, hirisan bawang merah dan kerisik.
4. Gaul mesra perlahan-lahan.
5. Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
6. Sedia untuk dihidangkan.

Seeloknya semua ramuan dicampur sebaik saja hendak makan untuk mendapatkan rasa pegaga yang segar.

Mari cuba masakan Melaka (siri 2)

MASAK PINDANG IKAN SELAR

Ditumbuk kasar
4 ekor ikan selar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Ditumbuk halus
2 sm kunyit hidup
2 sm halia

1/2 sudu besar Asam Jawa Adabi

Dibelah dua:
3 biji cili hijau
3 biji cili merah
5 biji cili padi

Garam dan serbuk perasa (jika suka) secukupnya.

Memasaknya:
1. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk, 3 mangkuk kuah air dan asam jawa ke dalam periok.
2. Masak atas api yang sederhana.
3. Bila mendidih masukkan ikan, garam dan serbuk perasa secukupnya, biar mendidih sekali lagi.
4. Masukkan cili hijau/merah yang telah dibelah dua tadi, cili padi dan tutupkan api.
5. Biarkan bertutup 10 minit dan sedia untuk dimakan dengan nasi puteh panas.