Tuesday, August 19, 2008

Mari cuba masakan Melaka (siri 2)

MASAK PINDANG IKAN SELAR

Ditumbuk kasar
4 ekor ikan selar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Ditumbuk halus
2 sm kunyit hidup
2 sm halia

1/2 sudu besar Asam Jawa Adabi

Dibelah dua:
3 biji cili hijau
3 biji cili merah
5 biji cili padi

Garam dan serbuk perasa (jika suka) secukupnya.

Memasaknya:
1. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk, 3 mangkuk kuah air dan asam jawa ke dalam periok.
2. Masak atas api yang sederhana.
3. Bila mendidih masukkan ikan, garam dan serbuk perasa secukupnya, biar mendidih sekali lagi.
4. Masukkan cili hijau/merah yang telah dibelah dua tadi, cili padi dan tutupkan api.
5. Biarkan bertutup 10 minit dan sedia untuk dimakan dengan nasi puteh panas.

No comments: