MASAK PINDANG IKAN SELAR
Ditumbuk kasar
4 ekor ikan selar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Ditumbuk halus
2 sm kunyit hidup
2 sm halia
1/2 sudu besar Asam Jawa Adabi
Dibelah dua:
3 biji cili hijau
3 biji cili merah
5 biji cili padi
Garam dan serbuk perasa (jika suka) secukupnya.
Memasaknya:
1. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk, 3 mangkuk kuah air dan asam jawa ke dalam periok.
2. Masak atas api yang sederhana.
3. Bila mendidih masukkan ikan, garam dan serbuk perasa secukupnya, biar mendidih sekali lagi.
4. Masukkan cili hijau/merah yang telah dibelah dua tadi, cili padi dan tutupkan api.
5. Biarkan bertutup 10 minit dan sedia untuk dimakan dengan nasi puteh panas.
No comments:
Post a Comment