Thursday, August 14, 2008

Mari cuba masakan Melaka (siri 1)

ASAM PEDAS IKAN PARANG

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan parang (saiz sederhana)
digiling:
20 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sm kunyit hidup
1/2 sm belacan
1/2 sm halia

1/2 sudu teh halba } untuk menumis
2 batang serai
1/2 sm lengkuas
Minyak masak secukupnya
Garam ikut rasa dan serbuk perasa (kalau suka)
2 sudu besar asam jawa (asli berbiji)
4 helai daun limau purut

Cara Memasaknya:
1. Ikan parang disiang, dipotong 5/6 dan dicuci bersih.
2. Serai dan lengkuas ditumbuk kasar.
3. Panaskan minyak, tumis halba kemudian masukkan bahan2 yang digiling tadi sehingga garing.
4. Perahkan asam jawa dalam air secukupnya, bubuh garam, serbuk perasa biar kuah mendidih.
5. Masukkan ikan dan daun limau purut, kecilkan api dan biar mendidih perlahan2 lebih kurang 10 minit lagi.
6. Hidangkan dengan nasi panas dan ulam-ulam segar.
SELAMAT MENCUBA...tak cuba pun takpe lahh...!!!!!

24 comments:

Akak said...

Salam TokMa....

Hurmmm sedapnya, hehe asam pedas itu favorite, nanti bleh cuba nie..

Thanks tokma kongsi resepi nie..

MARIA said...

Salam akak < asam pedas Johor plak mcm mana akak...sebab akak dah lama duk JB.

Awwa said...

saya memang suka bangat asam pedas melaka..sipa belajar lagi kat majalah rasa..ni dah ada resepi bulan2 posa boleh ler masak..

MARIA said...

Salam atiesya < bolehlah tokma masih lebih2 bagi semangkuk kat atiesya. Diam2 tau...kalau kaktiny dengar..nanti kaktiny mintak dua mangkuk lak....hehehehe!!

iina said...

wah mcam sedap je tokma kena try nie

Tie said...

Wah asam pedas ye,biasa masak tapi tak pernah lak masukkan halba,serai dan lengkuas.. Ikan parang tu musuh tie.. pernah tercekik, lekat tulang ,2 minggu merana..hu hu..

UuL said...

sluuurpp....sedap benar Ma tampaknya.

ul juga mau Ma semangkuk asam pedas ikan parangnya, jangan kak atiesya aja yang d bagi. Heheheh...

kamar hati said...

uikssss...sedapnya...nak sikit... :)

Shada said...

salam tokMa,

selalu buat taruh jintan manis, resepi tokma ada halba...kena try ni...

MARIA said...

iina< try iina, jangan tak try.


tie< cubalah masukkan serai + lengkuas mesti terangkat nyelah!..ikan tenggiri best gak darling ooi!! Ikan terubuk pun sodap, tapi lagi banyak tulang, toksahlah sian tie tercekik lak.

MARIA said...

Uul< kapan btamu umah mama.. asampedasnya pasti dimasak enak2 bwt anak mama gituh lha. Sehat y sayang...love u much daily.

MARIA said...

Kamar< bila nak datang umah lagi, bleh masak asampedas lak untuk kamar.


Shais< masak sedap2....nanti cikabang bertambah sayang!

suara said...

Salam tokma

Su tak kenal ikan parang... kalau ikan potong dgn parang boleh tak? Hehe

Erm... su suka asam pedas tapi tak penah masak asam pedas cara ni... Mungkin satu hari nanti boleh try. Tapi apa kata tokma hantar kat su utk cuba dulu? ;)

MARIA said...

Salam Su<
Ikan potong ngan ketipkuku pun boleh su..tak kesahnye asal ikan. Yg 'satu hari tu' taktaulah bilakan, tokma boleh masakkan untuk su, tapi mai lah datang umah bila2 senang, jemput jgn tak jemput!!

Intan said...

Salam TokMa,

Baru siri 1 dah buat intan meleleh air liur. Lepas ni resepi apa pulak yg bakal keluar...hmmmm... Yg pasti mesti sedap sebab hasil tgn TokMa.

Lepas habis siri masak2, TokMa boleh buat siri Belajar Bahasa Melaka pulak...hihi :D

ladylikeme said...

AMBOI..SEDAPNYER....nak skit tok ma

Mak Su said...

wahhhhh, sedapnya

hertiny said...

salam tokma...sedap nyer..meleleh air liur nih..

MARIA said...

Intan rosnitta< ya Allah!! tokma 'lupamampus' kelas bahasa Melaka tu...habis siri memasak ni..kita bukak kelas loghat Melaka k. Tapikan sambil2 tu kita selit2lah belajar (2 in 1)....! [ayat atas tu kita dah mula pun].


Ladylikeme< anytime tokma suka masakkan buat ladylikeme...cayang dia, mengidam ehhhh!


Mak su< baru 'tenang' gambar dah sedap belum 'ghaser' lagi kan?!


Hertiny < kalau sedap masaklah untuk cikabang tu..[dah balik ke belum?]

Kaktiny said...

salam tokma..

tiny DAH TERROR dah buat ASAM PEDAS nih.. tapi style JOHORIAN lah.. pasai cikabang org muar..

sama semua bahan kecuali tak bubuh belacan, halba, daun limau purut(kengkadang lengkuas pun tak bubuh..) tapi ganti dengan daun selom.. (kekadang campur gak sawi jeruk..) perghh..

ikan parang?.. MMG FEVERET ABANG tuh.. hihihi.. nanti tiny buat, tiny bagi kat tokma plak yer..

Kaktiny said...

eh eh eh.. silap.. bukan daun selom.. daun KESUM ler.. hihihi

MARIA said...

Amender ler kaktiny ni! melatah lak dia...!!

cikgooden said...

asam pedaih?..huk ala...sedap tu..perghhhhhh! (tokma...saya dah tunjuk blog nih kat is3...dia suka pulak pasal ada ntri masak-masak..kah kah kah..) lepas nih..laptop ni dia pajak terus pa!..)

MARIA said...

cikgooden< salam..tatap potret cikgooden mcm kenal je..serupa kawan lama tokma si H****. Entah mana peginya..'lost contact' gitu. Cantiklah tu..geng ngan is3 cikgooden lak...yahooo! dpt kawan lagi.