Monday, August 4, 2008

Dari KL ke JB


Hujung minggu lepas, kerana tiada tugas saya pun mengambil kesempatan hari Sabtu untuk ke JB menziarah mak. Bertolak kira2 selepas Maghrib dan kami sampai JB jam 10.30 malam. Lama tak berjumpa mak. Hilang rindu seketika ...kami (saya dan mak) berbual-bual hingga jam 12.30 tengahmalam. Mak kata matanya masih tak mahu tidur, saya berbual terus ngan mak, bercerita mcm2 hal..kadang2 mak ketawa sampai keluar airmata. Melihat mak keletihan, saya biarkan mak tidur. Kesian mak...kalaulah setiap hari saya dapat melayan dan berbual ngan mak begini .. alangkah senangnya hati saya sebab dapat membuat mak gembira ketawa....tapi apakan daya demi tugas dan keluarga. Mak pun sakit dan masih di bawah perhatian doktor pakar.


Esoknya (hari ahad) kiranya jam 11 pagi kami bertolak ke rumah 'akak'. 'akak' dari blog yang baru saya kenal sebulan yang lepas. Berbagai-bagai perasaan menyepak hati saya...suka ke akak nanti jumpa saya...sudi ke akak tetiba saya menjengok ke rumahnye...siapalah saya yang sibuk2 nak jumpa 'akak'?. Selepas berkali-kali pusing, pi tang tu pi tang ni..akhirnya sampai gak depan rumah tepi dua tingkat...cantiklah, bersih...nye..nyaman rasa, ish..ish..ish, malu gak nak masuk.


Tapi tetiba je rasa macam muka dah tebal, tak malu dah, menonong masuk umah akak ... seorang wanita 40'an kuar.. 'assalamualaikummm!!! akak ke ni?' eh eh...sudah gaharu cendana pulak..dah tau buat2 tanya lerrr!.


Akak ni dalam blog bukan main peramah....depan kita pemalunya bukan main. Kontrol cun u takut nyingung hati kita...akak ni orangnya manis...ala2 anak mamii penang gitu. Satu keluarga peramah. Suami saya yang kurang bercakap pun jadi banyak mulut berbual ngan suami akak. Siap makan tengahari, pastu ada dessert nye lak, pekena kopi 'o' lagi. Eh gerenti tak lapar la kalau bertandang ke rumah akak. Kenyang memanjang.


'Adik', anak bongsu akak, paling saya suka.....bijak, peramah, pandai ambil hati. Sedih gak saat bye bye..!! sebab baru kenal dan bersua muka, dah berpisah jauh lak.


'Adik' - Selamat Hari Jadi Ke 7


TERIMA KASIH DAUN KELADI 'AKAK' ....
LAIN KALI TOKMA DATANG LAGI!!!