IKAN SIAKAP SOS MENTEGA SERAI
Bahannya:
200 gm isi ikan siakap (buang tulang)
1 biji capsicum merah kecil (potong kiub)
1 biji capsicum hijau kecil (potong kiub)
1 biji capsicum kuning kecil (potong kiub)
3/4 batang 'baby corn' - potong dua
2 biji kentang (hiris tebal)
1 biji lemon
sebatang serai
1 tin cendawan butang
Sedikit mentega
Menyediakannya:
1. Lumurkan garam pada isi ikan yang dah dibuang tulang tadi. Balik2kan atas sedikit tepung gandum kemudian goreng dgn sedikit minyak masak hingga sedikit garing.
2. Sementara itu celurkan kesemua sayur sebentar dan tumiskan sehingga masak dengan 1 sudu minyak.
3. Susun sayuran tadi atas pinggan dan letakkan ikan di atasnya (selang seli).
4. Untuk sos pula, panaskan 3 sudu mentega dan perahkan lemon, dan serai yang telah dititik. Masukkan garam secukup rasa.
5. Curahkan sos tadi ke atas ikan.
SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT MAKAN.....sedap tau!!!!
4 comments:
wow! tiba2 rasa nak ratah ikan ler
mak su< nanti jadi kuching meow meow....termagislak jadi kuching comel kat bawah tu..hehehehe.
sedap juadah nie kan..
kena try la tok ma...macam best jer.
Post a Comment