KUIH BONGKONG
Bahan2nya:
500 gm tepung beras
2 biji kelapa - ambil santan pekat
3 1/2 liter air
1 1/2 sudu teh garam
3 ketul gula melaka dihiris halus
Daun pisang secukupnya
Cara memasaknya:
1. Panaskan air dalam bekas kukus kueh.
2. Gaul tepung beras dengan air hingga sebati dan dikacau di atas api yang kecil sehingga masak, masukkan garam dan santan.
3. Ambil 2 sudu besar tepung yang telah dimasak tadi dan leperkan di atas daun pisang yang telah dipotong empat persegi.
4. Taburkan gula melaka di atasnya dan dilipat daun secara bungkusan kuih bongkong.
5. Kukus semua hingga masak kira-kira 15 minit. Sedap dimakan ketika masih panas.
SELAMAT BERBUKA PUASA DENGAN KUIH BONGKONG ....... !!!!
10 comments:
Thanks for dropping by my blog.
butik nekrok kat sini
http://afbutik.blogspot.com
anne< thank you so much..!!!
salam tokma,
apa khabar?
dah lama tak tengok dan tak rasa kuih ni.
Tokma,
kuih yang pedas-pedas tade ke?
tengah cari resepi ni..hehehe
salam tokma...pe khabor? saya tak pernah mkn kuih ni..anak2 saya cukup suka kuih2 tradisi ni...
lapar dibueknyo bile masuk blog tok ma ni...
salam shais < tokma sihat, harap shais sekeluarga pun gitu. Jgn segan2 masaklah kuih tu.
Ungku Nor< salam dari tokma..nanti tokma fikir2 kuih apa yang pedas y. Nanti tokma bagi.
Suzi< tokma kabor baik2 jer...harap suzi pun gitu. Anak2 tokma pun suka kuih tu..tapi kalau tak suka manis kurangkan gula melaka tu.
Mama ranggie< kalau lapor datang umah tokma real boleh soru lagi, mesti tepat punye.
amboi....terliur nyer tengok kuih tueeee
nama tu pelik, tapi dah pernah makan, kot
ladylikeme< yelahkan, tokma pun terus buat kuih bongkong - kata geng lain kuih jongkong, samalah agaknya.
Mak su< orang melaka memang pelik2 maksu. semua tempat bagi kat orang ; tanjung keling punya, bukit cina punya, air si molek lak yang punya, durian pun tunggal je....macam2, baik2lak tu macam orang melaka gaklah hehehehehe ....perah santan!!!!!
Post a Comment