Tuesday, August 19, 2008

Mari cuba masakan Melaka (siri 3)

URAP DAUN PEGAGA

Bahan-bahan:

Ditumbuk halus:
600 gm daun pegaga
150 gm udang kering
5 biji cili hidup merah

10 biji bawang merah ] dihiris nipis
2 sudu besar asam jawa adabi
1 biji kelapa (dibuat kerisik)
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Memasaknya:
1. Bersihkan daun pegaga dan toskan airnya kemudian dihiris kasar.
2. Isikan pegaga dalam mangkuk dan masukkan bahan tumbuk.
3. Masukkan asam jawa, hirisan bawang merah dan kerisik.
4. Gaul mesra perlahan-lahan.
5. Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
6. Sedia untuk dihidangkan.

Seeloknya semua ramuan dicampur sebaik saja hendak makan untuk mendapatkan rasa pegaga yang segar.

3 comments:

iina said...

wah sedapnya urap pegaga.. kat glasgow takde pegaga.. teringat nasi ulam yang selalu mak beli di pasar malam disekitar sijangkang (biasa org jawa je buat nasi ulam nie).. wahh teringinnyaa nak makan

MARIA said...

iina< alaahai! sian tokma dengarkan, sayu je hati iina tu..tokma doakan iina cepat balik Malaysia y..boleh makan nasi ulam lagi kan!!!!banyak2 bersabar ye.

Intan said...

Salam Tok Ma,

Kalau ada gambar mesti lagi terliur ni. Byk khasiat ulam pegaga ni kan Tok Ma?

Moga Tok Ma ceria & sihat selalu! :)