Monday, June 13, 2011

Mumbai lagi....Citer 2

 Bhai..didi and me..on the way to Gateway of India, Mumbai

 Public Transport kat Mumbai - Iklan guna muka sebesar2nya

Bangunan2 lama dan bersejarah masih kukuh
 Zaman British - bangunannya pun dibina seperti gereja

 View dari dalam kereta....sesaknya tak terkata

Pengasas2 agung diingati dengan cara membina statue seperti ini
 
 Historic building

 Warna bangunan mengikut color batubata yang digunakan..kalau merah, merahlah jadinya, yang ini batubata kelabu, kelabulah kelihatanya...tak guna cat pun

 Hotel Taj Mahal yang memang mahal pun.....di kawal ketat sekarang selepas kejadian kena bom last year...!  bangunannya cantik sesangat tak macam dalam gambar ni

Mmmm...merpati berkerumun merata-rata, walaupun kita pandang nampak permai tapi baunya masyaAllah merimaskan....tapi rakyat diaorang dah biasa jadi tak jadi masalah malahan ada yang rela jadi tunggul dengan makanan burung...so merpati berkerumun kat badan dia...satu pemandangan yang menarik..tapi rugi tak snap sebab leka sesangat tengokkan...!
 Merata-rata askar dan polis berkawal...!

 Hotel Taj Mahal - pemandangan dari padang depan Gateway of India

 Luxury Hotel bersebelahan Hotel Taj Mahal
Berpuluh ribu INR untuk satu malam sama dengan RM5K - RM10K duit kita

 Hah....tu dia Gateway of India
Tergamam saya seketika ...selalunya saya nengok dlm filem hindi tapi aritu saya lihat dengan 4 biji mata saya sendiri nih.....incredible and wonderful ....! no word to say more...!

 Pelancong Eropah ramai ke sini...rakyat India pun tak ketinggalan, berpusu2 datang yang balik2 yang baru sampai tak sesabar klik sana klik sini....yg ada tu siap berkelah bawah pokok relax in group....!

 Pemandangan dari dekat...Kukuh...!

 Feri sebagai pengangkutan shotcut mereka

 Bhai and Didi (Bhabhee)

 
King of Mumbai Maharastra - "Chatrapathi Shivaji Maharaj"
hah...tu nama dia bhai kata..!

 Jalan punya jalan terpandangkan bangunan kecik kat atas tu...saya beritahu kat bhai "thats the little gateway of India"...bhai dan didi tergelak tak sesudah...he said I am very funny...they never notice that little building there....!

 Cinemaplex kat Mumbai...tapi kami tak pi tengok pun..bhai kata wayang mana2 pun sama tak yah masuk...banyak tempat nak tengok lagi...! hehehe...tak pasal2 kena leter..!

 This is what I call 3 in 1 - he is collecting the parking money from the driver, talking to the mobile and posing to my camera (saya signal jer kat dia suh pandang saya nak snap gambar)....so cute...hehehehe!

 Nak hidup mcm2 kerja dia orang usaha...jual teh (cai) dengan basikal jer...boleh berhenti menjual kat mana2 aje..yang herannya teh tu sentiasa panas...terlupa lak nak tanya bhai....! saya ada terpandangkan tempat upah iron baju bawah pokok, kereta laju tak sempat nak snap..ada tu gunting rambut/cukur misai..mobile ...tepi kaki lima pun boleh duduk kejap cukur janggut/misai. Tempat dia orang ni..serba mudah..u name it u got it...!

Gueen Neclace Road
 

 Rasa macam kat UK tapi panas berdengkang....tak tahan saya..waktu tu panas dia sampai 40 degree....mcm dlm ovan...!

 Sachin - pemain kriket favourite - masa tu tengah berlangsung Crikect World Cup
Akhirnya selepas 8 tahun India dapat balik kejuaraan mereka dalam kriket

 Tallest villa (3 storey) in Mumbai owned by Mukesh Ambani...the richest person in India

 Salah satu shopping mall yang kami singgah...hari tu kami lunch di sini

 Private taxi....berapa lama berapa hari nak chartered pun boleh janji bayar...siap ngan driver lagi

Ini teksi biasa.......dalam bandar sekitar Mumbai

Nanti sambung lagi.....!!