Wednesday, June 8, 2011

My new family in Mumbai, India

Alhamdulillah....rezeki yang Allah kurniakan bukan setakat dalam keadaan wang ringgit, kekayaan, anak-anak dan sebagainya.  Kasih sayang juga adalah antaranya.... lebih ramai yang mengasihi dan menyenangi diri kita bertambah-tambahlah doa sejahtera yang akan kita perolehi dari hati nurani mereka yang menyayangi diri ini.  Gitulah gamaknya....tak disangka-sangka hamba yang serba kekurangan ini telah dikurniakan dan diperkenalkan dengan seorang jejaka yang telah berkeluarga, berhemah tinggi, penuh dengan kelakuan yang terbaik, berbudi bahasa....selalu menjaga tutur kata agar tidak menyentuh perasaan saya atau pun membuat saya berkecill hati.  

So...we are family now...Im glad that I have another Maa.. nun jauh diseberang lautan Mumbai INDIA. Isn't that beautiful to know that someone always missed you and love to see you all the time.  Yeah...I love them very much..! Last March 2011...decided to fly to Mumbai to visit them.  That's it ...seperti biasa as what I have done before....booked flight, planning my journey, visa etc etc... all on my own.  My arrival was so happy and unforgetable.  Im stayed in their house with warm welcome.  They treated me like a princess..just stay and leisure.  Bukan main manja lagi you....! nak tolong kat dapur pun tak dibaginya...hmmm kalau kat rumah sendiri dilayan macam tu kan bagus ek...! tapi saya ajerlah yang tak boleh duduk diam....mesti nak buat sesuatu..tak gerakkan badan pun tak baik juga....kan gitu..!!!!

  My Bhai (brother) and my Bhabee cum Didi (sister in law/kakak)
Love them both so much - my loving family

 Went out for shopping, bought 3 beautiful sarees and harganya terlalulah amatnya murah jika dibandingkan kalau dibeli di Malaysia...takkan dapat dengan harga yang sebegitu...macam nak wat bisness jual saree pulak... hehehehehe (kadang2 otak kepala ni mengarut gak)

 Bhai....senyum memanjang...dia yang paling seronok sebab his crazy chotti datang visit dari Kuala Lumpur

 Tak kira malam ke siang ke....merata rata dia bawa kami berjalan-jalan.
Tempat ni serupa ngan lokasi Karangkraf kita.....banyak yang boleh dilihat disini...culture, local craft, seni tenun India...and many other interesting crafts.....too good to see.

 Tapi ...saya tak beli apa pun sebab dah terlebih berbelanja kat shopping complex
.. hehehehe...!!!!!
 Pasu-pasu ni sumer cantik-cantik...tergoda gak nak beli...tapi bila fikirkan saya sensorang ngan barang yang mudah pecah saratbarat ngan beg lagi...waduuhhh ngak bisa dong...!

 Dah kelaparan tu......tak sesabar menyuap...hehehehe...bhai bhai.....!
selalu panggil saya 'crazy chotti' tapi dia yang lebih crazy..

Kawan baru sama-sama kami jenjalan....kerja dia pandu kereta .....bhai arah jer nak pegi mana kejap jer sampai.  Tapi memandangkan keadaan trafik kat Mumbai ni...hey saya pun tak tergamak nak memandu...nanti tunggu sebulan praktis baru berani agaknya....hehehehe (worst than Bangkok traffic)

Nama jer 'Chinese Village' ....adalah makanan China tapi lebih banyak makanan local

 Hah...lepas jenjalan kami pekena nasi briyani India depa.....sedap you...original biriyani...!


To be continued....! bersabar ajerlah yer......

6 comments:

kakpah said...

salam tokma,
weh.. rindu ar. patut lah senyap sunyi. rupanya gi jenjalan. ap kabar u tokma. harap2 sehat lah ek. kakpah ni antara sehat ngan tak je hehe..

iina said...

wah bestnya jejln p india.. takpe kak sok2 kalau nak p jalan2 lagik.. I sudi temankan hehehe... camtu leh ambik akak jadik mak angkatlah hehehe ;)

maza said...

uIks.. next flight ajak maza lah fulak tokma.. huhuhu

MARIA said...

Salam KakPah,
Ambooii saya pun rindu kat kakpah..lama tak bercerita kita ek..! gitu ler kakpah..sekarang ni bila terasa nak jenjalan tu saya terus jer pergi tak nak fikir2 lagi..lagi banyak fikir kang mesti tak jadinya.. jalan sensorang pulak lagi senang..tak banyak stori mori.
Kakpah tu take care..musim demam ni sana sini...! nanti kita borak lagi.

MARIA said...

Boleh ajer lah tu iina...memang akak suka sesangat. Ada juga ura2 teragak nak ke Mumbai lagi...hah kalau nak ikut kita plan awal2...amacam.. beronggeng kita kat Mumbai..hehehehe

MARIA said...

Maza pun nak ikut....jommmm jangan tak ikut..boleh jadi bodyguard kami. Tapi takder gaji tau cuma makan dan penginapan sendiri bayar jugak..!

Brutal tul tokma ni ek..! hehehe